Εργαλειοθήκη

Επιλογές Προσβασιμότητας

Μέγεθος γραμματοσειράς:

Αναγνωσιμότητα:

Hytro Studios

Ενοικιαζόμενα studios στην Άφυτο Χαλκιδικής


Κύριο περιεχόμενο

Μήνυμα ειδοποίησης

Άφυτος Άθυτος κασσανδρα Χαλκιδικης

Άφυτος Το Χωριό

Κτισμένη μεντόπιο ελαφρύ πωρόλιθο πάνω σε βράχο, ατενίζει τον γαλαζοπράσινο Τορωναίο κόλπο, τη Σιθωνία και τις πιο όμορφες ανατολές. Κάποιες μέρες μπορεί διακρίνει κανείς τον Άθω πέρα από το γαλάζιο και το πράσινο.

Πέτρινη και αρχαία, ελαφριά και κατάφυτη, η Άφυτος μετεωρίζεται και κουβαλάει πάνω της το βάρος της παράδοσης και της ομορφιάς. Όταν ο επισκέπτης βρεθεί στον βράχο της, όταν γυρίσει στα σοκάκια ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια, όταν μεθύσει από το αγιόκλημα των κήπων της, τότε θα ζαλιστεί και ποιος ξέρει ίσως ξεμείνει στον τόπο για καιρό. Πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν μόνιμα αφού την επισκέφτηκαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ασυνήθιστη ομορφιά της Αφύτου προσέλκυε πάντα τους υμνητές της ομορφιάς, τους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες και εμπνέει συνεχώς τους κατοίκους της .

Η Άφυτος έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ η παραθαλάσσια περιοχή της είναι κηρυγμένη αρχαιολογική ζώνη. Η αρχαία Άφυτις αποικίζεται από Eρετριείς τον 8ο αι. π. Χ., ακμάζει και παρακμάζει ανά τους αιώνες και γίνεται θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του αναφέρει πως οι Αφυταίοι ήταν οι πιο δίκαιοι άνθρωποι του αρχαίου κόσμου.

Το όνομα ΧΥΤΡΟ εκ του Χυτρόπολις προέρχεται από την ονομασία του παρακείμενου οικισμού της αρχαίας Αφύτου, όπως αναφέρει ο μεγάλος ελληνιστής ιστορικός N. G. L. Hammond.

Σήμερα η Άφυτος είναι ένας κοσμοπολίτικος θερινός προορισμός με υποδομές που μπορούν να καλύψουν τους απαιτητικούς επισκέπτες, καθώς διαθέτει ποικιλία, εστιατορίων, καφέ-μπαρ, πανέμορφες οργανωμένες παραλίες αλλά και πιο ήσυχες.